Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Kampanje Sveta Evrope

Natečaj Vsi smo otroci sveta

Komisija je v torek, 9.11.2010 izbrala 10 nagrajenih del, ki so jih za natečaj "Vsi smo otroci sveta" prispevali:

za PIL:

 

Žan Bizjak,

Timija Fabčič,

Matic Hren,

Martina Lokar,

Zia Perko Rogelj

za PLUS:

Barbara Anželj,

Urh Ferlež,

Nuša Hudoklin,

Amadej Cekuta, Ina Kruljac, Klemn Ruperčič, Tina Katič, Domi Brajdič,

Ana Demšar, Valerija Volčič, Kim Bavdaž, Nastja Bratuš, Kenan Bektašević

ČESTITAMO!

 

***

NATEČAJ:

 

Gotovo ste že kdaj spoznali koga, ki nima slovenskih korenin. Morda ste že kot majhni otroci na igrišču ali potovanju preverjali, kako dobro obvladate obrazno mimiko in govorico rok, da bi se sporazumeli z vrstniki, ki ne govorijo istega jezika.

Ljudje se med seboj razlikujemo v nešteto stvareh. Že z bratom ali sestro smo si lahko kot noč in dan, kaj šele z nekom, ki prihaja iz drugačnega kulturnega okolja. Toda razlikam navkljub se med seboj lahko sporazumevamo in razumemo, in prav razlike so tiste, ki nas delajo dragocene.

V revijah Pil in Plus v sodelovanju z Informacijskim uradom Sveta Evrope v RS pripravljamo natečaj »Vsi smo otroci sveta«. Ste že kdaj spoznali koga, ki živi v Sloveniji in nosi drugačna oblačila ter govori drugačen materni jezik? Ste ga/jo povprašali o zanimivostih domače dežele, naroda, hrane in kulture? Vam je zaupal/a o ljudeh, stvareh ali običajih, ki jih v Sloveniji najbolj pogreša? In ... Ste ugotovili, da ste si pravzaprav zelo podobni? Vsi smo otroci sveta, tarejo nas skoraj enake ljubezenske težave, spori s starši, zbadanje sošolcev, vremenske nevšečnosti, lepote prijateljstva ...

Razmislite in pustite domišljiji prosto pot. V svojih izdelkih opišite ali narišite, kaj vas je na njem/njej najbolj pritegnilo in ga/jo predstavite. Predstavite, kaj vam tako prijateljstvo pomeni in kaj ste skupaj že storili oziroma kaj lahko še storite za medkulturno razumevanje in solidarnost v svetu.

Za pomoč obiščite spletno stran Vesele šole, na kateri vas čaka učna pot in krajši filmček na temo drugačnosti in večkulturnosti.

Izdelek

Natečaja se lahko lotite sami, s prijatelji, sošolci, razrednikom, mentorjem ... Svoja mala in velika odkritja o otrocih sveta zapišite, narišite, posnemite v obliki filma ali skladbe ali pa ustvarite strip. Za vse, ki se boste lotili risanja: format likovnih izdelkov je poljuben, a naj ne presega velikosti risalnega lista (A 3).

Kam poslati izdelke

Na izdelek zapišite sporočilo izdelka in dopišite svoje podatke (ime, priimek, starost avtorja, ime mentorja, domači naslov, naslov šole, domača ali mobilna telefonska številka). Podatke naj podpišejo vaši starši oziroma skrbniki, ki s tem dovoljujejo, da podatke in izdelke pošljete, da sodelujete na natečaju in da so lahko vaši izdelki razstavljeni ter objavljeni.

Izdelke pošljite do 5. 11. 2010 na PIL, 1536 Ljubljana, ali pil@mkz.si, s pripisom VSI SMO OTROCI SVETA. Izdelkov ne prepogibajte.

Komisija

Med prispelimi izdelki bo komisija, ki jo sestavljajo Max Zimani (Afriški center), Marjan Huč (SLOGA), Kristina Plavšak Krajnc (IUSE), Jana Zirkelbach (Pil in Plus) in dijak Rami Salman izbrala pet najboljših del.

Nagrada

Nagrajenci boste prejeli letno naročnino na revijo Pil ter privlačne nagrade Informacijskega urada Sveta Evrope in Mladinske knjige Založbe. 15. novembra 2010, v tednu globalnega učenja, pa bo nagrajence sprejel častni pokrovitelj natečaja - zunanji minister Samuel Žbogar.

Nagrajena dela bodo razstavljena v Informacijskem uradu Sveta Evrope v Ljubljani.

Imena nagrajencev, njihove izdelke in reportažo s podelitve bomo objavili v decembrski številki.