Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Kampanje Sveta Evrope

Pretrgajmo tišino v zvezi s spolnimi zlorabami otrok - Maud de Boer-Buquicchio

Maud de Boer-Buquicchio, namestnica generalnega sekretarja Sveta Evrope

Britanska vlada in organizacije, ki branijo interese otrok, so nedavno zahtevale od Facebooka, naj namesti gumb za paniko, s katerim bi najstniki lahko nemudoma prosili za pomoč, če bi se počutili ogrožene. Ta poziv je prišel nekaj mesecev po ugrabitvi, posilstvu in umoru sedemnajstletne Ashleigh Hall. Njen napadalec je uporabil lažno identiteto, da se je na medmrežju spoprijateljil z njo.

Medtem ko je razvoj debatnih forumov in drugih socialnih mrež močno povečal tveganje za zlorabe, pa je spolno nasilje, ki so mu otroci lahko izpostavljeni doma, v šoli ali pri izvenšolskih dejavnostih, še naprej resen, a komaj omenjan problem.

In vendar obstajajo ocene, da je vsak peti evropski otrok žrtev spolnega nasilja, ki se pojavlja v najrazličnejših oblikah, vendar pa se mu je v večini primerov mogoče izogniti. Zato si je Svet Evrope za prednostno nalogo zadal promoviranje otrokovih pravic in zaščito otrok pred spolnim nasiljem, in sicer s pomočjo postopnega uvajanja zakonskih in političnih ukrepov po Evropi in z začetkom kampanje, ki bo povečala zavedanje o problemu. 

V 70 do 85 odstotkih primerov žrtev pozna storilca

Spolno nasilje je še toliko bolj brezvestno, ker ga pogosto ne zagrešijo neznanci, ki jih je otrok spoznal prek interneta ali na ulici, ampak otrokovi bližnji sorodniki, sosedje, znanci, ki jim zaupa, ali osebe, ki imajo nad njo/njim avtoriteto. Spolno nasilje prizadene deklice in dečke, ki ne trpijo samo zaradi nedopustne zlorabe telesne integritete, ampak tudi, ker se porušijo vezi zaupanja in njihovo psihološko ravnovesje.

Otroci, ki so spolno zlorabljeni, se zatečejo k molku, ker občutijo sram ali krivdo, pa tudi strah in neznanje, to pa povzroči, da zloraba dolgo časa, včasih pa vse življenje, ostane popolna skrivnost. V nekaterih primerih so žrtve prepričane, da je takrat, ko odrastejo, prepozno govoriti o tem, zato še naprej trpijo resne posledice.

Četudi je težko dobiti natančno sliko o razsežnosti problema, pa število primerov zlorab, storjenih v ustanovah za varstvo otrok, ki pridejo pred sodišče, nenehno narašča. Nobena ustanova ni imuna, kakor priča primer ustanove Casa Pia (državne institucije, ki je skrbela za sirote in revne otroke) na Portugalskem leta 2002 in, še bolj nedavno, izbruh pedofilskih škandalov, ki so pretresli katoliško cerkev na Irskem, Nizozemskem, v Avstriji, Švici in Italiji.

Nova mednarodna konvencija ...

S tem, ko je 1. julija 2010 v veljavo stopila konvencija sveta Evrope proti spolnemu izkoriščanju in spolni zlorabi, je storjen pomemben korak pri preprečevanju zlorab in boju proti nekaznivosti.

Konvencija je prvo orodje, ki spolno zlorabo otrok obravnava kot zločin, ne glede na to, ali do njega pride doma, v družini ali preko interneta. Od evropskih zakonodajalcev zahteva, naj razširijo zakonske roke za kazensko preganjanje teh zločinov, tako da jih bo mogoče pripeljati na sodišče še dolgo po tem, ko je žrtev polnoletna. Poudarja pomen spolne vzgoje in poziva k oblikovanju služb, kamor otroci lahko prijavijo zlorabe. Določa sodne postopke, ki so prilagojeni otrokom, bolj pozorni na travme in ščitijo varnost, zasebnost, identiteto in podobo žrtev.

... in evropska ozaveščevalna kampanja, ki se bo začela v Italiji

Svet Evrope bo 29. novembra v Rimu sprožil novo kampanjo ozaveščanja, vključno s televizijskim oglasom, da bi z njo vlade 47 držav članic in splošno javnost opozoril na zakoreninjenost spolnega nasilja nad otroki. Mnogim zlorabam bi se bilo mogoče izogniti, če bi otroci poznali tveganja in korake, ki naj jih naredijo, kadar se znajdejo v težavah.

Spolno nasilje nad otroki je zločin in globoka rana. Naše družbene kode, tabuji in strahovi so zgradili umetne zidove tišine, da bi utišali otroško trpljenje in zaščitili zločince.

Naša kampanja je priložnost, da zidove tišine nadomestimo s trdnimi, celostnimi mostovi med otroki in odraslimi. Da bi bili odrasli vredni otroškega zaupanja, bo potrebno več kakor besede in obljube. Potrebovali bomo odločna dejanja, da bi preprečili, obsodili in kaznovali zlorabe, pomagali otrokom da se zaščitijo in izrazijo, in dali žrtvam priložnost, da pustijo svojo travmo za seboj. To je potrebno, izvedljivo in nujno.