Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije
COE

Generalni sekretar

Vloga

Generalnega sekretarja Sveta Evrope za petletni mandat na predlog Odbora ministrov izvoli Parlamentarna skupščina. V celoti je odgovoren za strateško vodenje delovnega programa in proračuna Sveta Evrope; nadzoruje tudi tekoče upravljanje organizacije in sekretariata.

Na podlagi prednostnih predlogov Generalni sekretar pripravi medvladni delovni načrt, ki ga vsako leto potrdi Odbor ministrov. Generalni sekretar je odgovoren za izvajanje tega programa, pri čemer mu pomaga sekretariat. Operativno delo za medvladno sodelovanje usklajujejo zlasti oddelki za glavna področja delovanja organizacije.

Približevanje ciljem Sveta Evrope, zaradi katerih je bil le-ta tudi ustanovljen (5. maja 1949) je naloga Generalnega sekretarja. Gre predvsem za dosego večje enotnosti med članicami, za zaščito skupnih idealov in načel, ter za zagotovitev ekonomskega in socialnega napredka.

Sedanji generalni sekretar

Sedanji Generalni sekretar je Norvežan Thorbjørn Jagland, ki je mandat nastopil s 1. oktobrom 2009.

 1214

Nagovor Generalnega sekretarja

Zelo sem ponosen in vesel, da sem lahko danes z vami kot vaš novi generalni sekretar. Hvaležen sem, da ste me izvolili in sem tudi vesel, da ste na volitvah vsi sodelovali. Storil bom vse, da si zaslužim vaše zaupanje in spoštovanje. Kot parlamentarec sam dobro vem, kako pomembne so parlamentarne skupščine. Poskrbel bom, da bo potencial te skupščine v celoti izkoriščen. Če upoštevamo, da je ta skupščina medvladna organizacija, menim, da je enako pomembno tesno sodelovanje z vladami. Ničesar se ne da doseči brez tesnega stika z vsemi vladami te pomembne organizacije.

Ena mojih prvih prednostnih nalog bo nadaljevanje že začetega konstruktivnega procesa med Odborom ministrov in Parlamentarno skupščino. Med vladami in parlamentarci bodo vedno napetosti in nesoglasja. To je del naše demokracije. Zato imamo dinamiko v naših demokratičnih institucijah. Rad bi zagotovil, da je dinamika del Sveta Evrope. Ta dinamičnost, te napetosti in te razprave o stališčih, ki potekajo med parlamentarci in vladami, lahko koristijo naši veliki organizaciji. Če bi temu lahko primešali še malo humorja, bi bilo zelo dobro.

Na Norveškem je britanska televizijska serija "Yes, Minister" zelo priljubljena. V eni epizodi Sir Humphrey, visok državni uradnik, reče javnemu uslužbencu iz drugega oddelka: »Moj minister je moral danes odstopiti.« Drugi uslužbenec vpraša, zakaj in Sir Humphrey odgovori: »Spal je v parlamentu.« Drugi javni uslužbenec odgovori: »Ali ne naredi tega vedno, ko je v parlamentu?« Sir Humphrey pravi: »Problem je, da je danes zaspal in govoril ob istem času.«

To je pomemben trenutek zame. Verjamem v Evropo. Evropa je največji mirovni projekt v zgodovini. Kaj se je v prejšnjem stoletju na naši celini zgodilo po dveh svetovnih vojnah, je čudež. Svet Evrope je bil iz tega razloga nujno potreben. Krepitev človekovih pravic in demokracije je najboljši način za dosego miru. Nikoli ne smemo pozabiti, kaj je dajal znani filozof Edmund Burke: »Kjer se konča vladavina prava, se začne tiranija.« To je namen Sveta Evrope. Zato je tako pomembno, da se širi po celotni celini. Zato smo v dobrem položaju za konstruktivno partnerstvo z drugimi evropskimi institucijami, kot sta EU in OVSE. Ukrepati moramo skupaj za zagotovitev miru in krepitev človekovih pravic na celotni celini.

Prav tako moramo biti sposobni speljati reforme in biti bolj prilagodljivi in smotrni. Živimo v spreminjajočem se svetu. Moramo se znati prilagoditi novim razmeram. Med kampanjo sem vedno izrazil potrebo po reformi in bolj prilagodljivi organizaciji, ki se ukvarja z novimi razmerami v svetu.

Delal bom po svojih najboljših močeh. Zahvaljujem se gospodu Włodzimierzu Cimoszewewiczu za pošteno kampanjo in mu želim vse najboljše. Tukaj bom služil na enak način, kot sem služil v norveškem parlamentu - tako, da bom zastopal vse strani. Predstavljal bom vse, ne glede na to, ali so glasovali zame ali ne. Služil bom Svetu Evrope, zelo pomembni organizaciji. Služil bom idealom in standardom, ki so tako pomembni za našo celino. Hvala.

Thorbjørn Jagland

Bivši Generalni sekretarji

 

1208
Terry Davis
Anglija
1. september 2004
31. avgust 2009

 
Walter Schwimmer
Avstrija
1. september 1999
31. avgust 2004
 
 

Daniel Tarschys
Švedska
1. junij 1994
1. september 1999

 
 

Catherine Lalumière
Francija
1. junij 1989
31. maj 1994

 
 

Marcelino Oreja Aguirre
Španija
1. oktober 1984
1. junij 1989

 
 

Franz Karasek
Avstrija
1. oktober 1979
1. oktober 1984

 
 

Georg Kahn-Ackermann
Nemčija
17. september 1974
17. september 1979

 
 

Lujo Toncic-Sorinj
Avstrija
16. september 1969
16. september 1974

 
 

Peter Smithers
Združeno kraljestvo
16. marec 1964
15. september 1969

 
 

Lodovico Benvenuti
Italija
15. september 1957
15. marec 1964

 
 

Léon Marchal
Francija
21. september 1953
preminul 24. septembra 1956

 
 

Jacques Camille Paris
Francija
11. Avgust 1949
preminul 17. septembra 1953